16 lipca teren Ośrodka Sportowo-Rekreacyjnego „Relaks” w Łowczówku wypełniły stoiska kulinarne między innymi lokalnych producentów, rolników, winiarzy i Kół Gospodyń Wiejskich. Wydarzeniu towarzyszył VI Pleśnieński Bachus promujący enoturystykę i winnice z regionu i IV Małopolska Pszczoła – wydarzenie promujące produkty pochodzenia pszczelego. Uczestnicy mieli okazję kosztować wyśmienitych potraw, wypieków, nalewek, win czy miodów.
Warto kupować to co pochodzi z Małopolski i wspierać naszych lokalnych producentów żywności. Gratuluję gminie Pleśna tego niezwykłego wydarzenia
– mówi Marta Malec-Lech z zarządu województwa.
Uczestnicy wzięli także udział w pokazie kulinarnym połączonym z degustacją potraw sporządzonych z produktów pochodzących z regionu tarnowskiego przygotowanym przez kucharza i prezentera telewizyjnego Pascala Brodnickiego oraz w pokazie sommelierskim.
Święto Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna, nazywanej „zagłębiem owoców miękkich”, to wydarzenie z długą tradycją. W 2019 roku zostało ono wyróżnione w konkursie Turystyczne Skarby Małopolski w kategorii Wydarzenie cykliczne.